Życie w górach nie było łatwe. Góralska kuchnia zawsze była skromna i oparta na kilku podstawowych produktach, które wytwarzano najczęściej w swoich gospodarstwach: produkty pochodzące z uprawy zbóż, ziemniaków, jarzyn, zbierania owoców lasu i ziół, mięso z hodowanych zwierząt, które najczęściej jedzono od święta, oraz mleko i jego pochodne. Dobierając produkty, obrabiając je i łącząc je w odpowiednich proporcjach gospodynie tworzyły skromny, ale smaczny posiłek. Aby ocalić od zapomnienia te czasem proste, ale jakże smaczne potrawy, coraz częściej organizowane są konkursy potraw regionalnych, które skierowane są do Kół Gospodyń Wiejskich oraz innych organizacji, które pielęgnują lokalne tradycje. Również i w gminie Stryszawa taki konkurs jest organizowany, a ma on zasięg powiatowy. Głównym organizatorem jest Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, zaś współorganizatorami: Urząd Gminy w Stryszawie, Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej oraz Ośrodek Doradztwa rolniczego w suchej Beskidzkiej. W konkursie tym nieprzerwanie od jedenastu lat startują przede wszystkim koła gospodyń wiejskich działające w różnych miejscowościach Podbabiogórza, ale również właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz uczniowie szkół o profilu gastronomicznym.
Celem konkursu oprócz popularyzacji potraw regionalnych i powrotu do tradycyjnej kuchni jest promocja tradycji kulinarnych Podbabiogurza. Konkurs jest również okazją do spotkania, wymiany doświadczeń integracji i wspólnej zabawy gospodyń z całego powiatu suskiego. Co roku gospodynie przygotowują tradycyjne potrawy i nalewki ze swoich miejscowości wyszukując stare przepisy. Jak świat tak i kuchnia się zmienia dlatego też rok rocznie powoływane komisje Juroruw oprócz tradycyjnych potraw i nalewek oceniają także smak, estetykę i sposób podawania potraw współczesnych ale opartych na tradycyjnych przepisach i recepturach. Konkurs ciszy się dużym niesłabnącym zainteresowaniem o czym świadczy udział co rocznie kilkunastu grup. Gospodynie podczas konkursu prezentują przygotowane przez siebie potrawy na pięknie nakrytych stołach tworząc unikatowe, regionalne dekoracje. Tym przyjemniejsza staje się degustacja potraw przez uczestników imprezy, która następuje po ocenie komisji.